Blokjes Beugel
Doorzichtige beugel
Previous slide
Next slide

Orthodontie EHBO

Uw glimlach is aan ons toevertrouwd.

Losse blokjes of een losse draad?
 

Mocht er iets aan de vaste beugel kapot gaan, dan is het verstandig om naar de praktijk te bellen voor instructies. Meestal is het raadzaam om zo snel mogelijk de beugel te laten repareren. Een los blokje kan meestal geen kwaad tenzij je er last van hebt door bijvoorbeeld loshangend draad. Wacht niet tot je volgende afspraak als je een los blokje hebt maar bel ons zo snel mogelijk. Ook al heb je op de dag zelf een afspraak, dan kunnen we daarmee rekening houden in de planning.

 

 

Losse blokjes of een losse draad?
 

Mocht er iets aan de vaste beugel kapot gaan, dan is het verstandig om naar de praktijk te bellen voor instructies. Meestal is het raadzaam om zo snel mogelijk de beugel te laten repareren. Een los blokje kan meestal geen kwaad tenzij je er last van hebt door bijvoorbeeld loshangend draad. Wacht niet tot je volgende afspraak als je een los blokje hebt maar bel ons zo snel mogelijk. Ook al heb je op de dag zelf een afspraak, dan kunnen we daarmee rekening houden in de planning.

 

Op vakantie met de beugel

 

Zelfs als jij luiert, blijft je beugel aan het werk!
Als je op vakantie gaat, is het verstandig het volgende door te lezen! Vaak is er op je vakantieadres niet direct een orthodontist in de buurt; je zult extra voorzichtig moeten zijn, en zo nodig problemen zoveel mogelijk zelf zien op te lossen! Het is ook verleidelijk om de losse beugel minder te dragen, echter, denk eraan dat er niets gebeurt als losse beugels alleen ’s nachts worden gedragen: je gaat niet vooruit en niet achteruit; maar als de beugels ook ’s nachts vergeten worden dan moeten we na de vakantie weer opnieuw beginnen. 

Losse beugels
Meenemen en zoveel mogelijk dragen, maar niet bij sport en zwemmen.

Gebroken beugel?
Breekt een stuk plastic af of breekt een draadje, probeer dan vooral om de beugel toch te blijven dragen. Als het echt niet meer gaat dan is dat niet anders. Bewaar de stukken en breng ze mee terug, we kunnen ze misschien nog gebruiken voor reparatie.

Los bandje?
Als een bandje van de vaste beugel of van de buitenboordbeugel loslaat, probeer dan of een orthodontist of tandarts dat weer (tijdelijk) vast kan zetten. Als dat niet mogelijk is, maak het bandje dan voorzichtig los en bewaar het om het de volgende afspraak weer mee te brengen. Als aan het losse bandje een elastiekje vastzat, dan alle elastiekjes uitlaten totdat het bandje weer is vastgezet. Hoorde aan het bandje een buitenboordbeugel, dan moet die uitgelaten worden. Als het bandje eraf is dan kan een nu eventueel los draadeinde vlak achter het laatste bandje of slotje worden afgeknipt. Handig daarvoor is een klein nagelschaartje.

Losse bracket?
Is er een bracket dat op de tand geplakt was los, dan (laten) losmaken van de draad; als er naar de tand waar het slotje op zat een elastiekje ging, dan alle elastiekjes uitlaten totdat de bracket weer is vastgezet.

Los (ligatuur/ijzer) draadje?
Als zo’n draadje los laat van een tand/kies waar een elastiekje aan trekt, dan helemaal geen elastiekjes meer dragen totdat een nieuw draadje is vastgemaakt.

Was
Neem wat extra was mee, want als er iets van de vaste beugel kapot gaat of uitsteekt, is het prettig als je er wat was op kunt doen, totdat het weer is gemaakt.

Tandenborstel
Een schone mond is ook op vakantie heel belangrijk, dus vergeet die niet in te pakken.

Orthodontie tips!!

Wat je kan eten met een beugel
Of je nu een beugel hebt of niet; een uitgebalanceerd dieet wordt vanwege de bekende gezondheidsvoordelen altijd aanbevolen. Snijd gezonde, harde etenswaren als wortels en appels in kleinere stukjes. Hierdoor vormen ze een minder grote bedreiging voor je beugel.

 
Wat je niet kunt eten met een beugel
Als je een beugel hebt, is het belangrijk om bepaalde voedingsmiddelen te mijden die je kans op gaatjes of schade aan je beugel vergroten. Eet wat minder snoep, chips en frisdrank. Suiker- en zetmeelrijke voedingswaren veroorzaken zuurhoudend tandplak, dat kan leiden tot tandbederf en tandvleesaandoeningen. Plakkerige, taaie zoetigheden zoals karamel kunnen de draden beschadigen en de slotjes losser maken. Dit kan niet alleen pijnlijk zijn, maar het kan er ook voor zorgen dat de behandeling langer duurt. Met andere woorden: als je je niet aan de regels houdt, kan het zijn dat je nóg langer aan je beugel vastzit.

Eet geen:

 • Karamel en kleverige chocoladerepen
 • Hele plakkerige pindakaas of pindakaas met stukjes
 • Harde snoepjes
 • Noten
 • Taaie snoepjes, toffee of gummibeertjes
 • Popcorn
 • Kauwgom

Wees voorzichtig met het eten van:

 • Taai brood, zoals bagels – breek ze in kleine stukjes
 • Chips – eet ze voorzichtig en maar één tegelijk
 • Maïskolf – haal het van de kolf af
 • Appels en wortels – snijd ze in kleine stukjes
 • Frisdrank en suikerrijke drankjes – vermijd ze waar mogelijk. Het drinken van teveel suiker kan leiden tot tandbederf.
 • Blijf ook uit de buurt van harde, krokante snacks. Deze snacks, inclusief popcorn, noten en hard snoep, kunnen de beugel breken of ervoor zorgen dat deze minder goed werkt.
 • Tot slot: kauw niet op harde dingen, zoals ijs, pennen, potloden of vingernagels.

 

Tandenpoetsen vaste beugel

Als orthodontische patiënt geef je al blijk het belang in te zien van gezonde tanden. Een voorwaarde daarvoor is goed poetsen. Met een vaste beugel is dat een stuk lastiger, maar met
wat extra tijd en aandacht is het goed te doen.

Welke tandpasta?

Gebruik een tandpasta met fluoride; kies zelf merk en smaak die je prettig vindt.
Welke tandenborstel?
Gebruik een tandenborstel met een rechte steel en met een kleine borstelkop. De haren van de
borstel moeten van nylon zijn en vooral niet te hard: soft of medium. De borstelkop moet een
glad oppervlak hebben: geen profiel

038 - 4530436

Volledige mondzorg

Voor een stralende glimlach